diumenge, 25 d’agost del 2013

L’Acadèmia Melva: Conferència del Cercle d’Història de Tordera al programa de la Festa Major de Tordera 2013.

El dimarts 13 d’agost va tenir lloc al Teatre Clavé de Tordera la clàssica conferència, col·laboració del Cecle d’Historia de Tordera, dintre del programa d’actes de la Festa Major. El tema escollit enguany fou l’Acadèmia Melva, una escola privada d’ensenyança primària ja desapareguda, però de record encara viu per tota una generació de torderens que s’hi van formar durant els prop de quaranta anys en què va estar en funcionament. En el seu temps, va ser molt valorada per l’excel·lència del seu mètode d’ensenyament, malgrat les restriccions que imposava el règim franquista.

La Mercè Torrellas i Buixeda presidenta del Cercle va fer la presentació dels oradors i va presidir l’acte, el qual es va desenvolupar d’una forma molt innovadora en dos blocs. En el primer bloc, es va impartir una conferència, i en el segon bloc es feu entrega de les cartilles d’escolaritat als exalumnes del centre que, per diferents motius, no se’ls hi havia estat entregada en acabar l’escolarització.

La conferència va ser a càrrec de Laura Molins i Pidemunt, una jove torderenca Diplomada en Mestre i Llicenciada en Pedagogia, que treballa de mestre, i alhora és autora d’un treball d’investigació sobre l’Acadèmia Melva. Amb el títol de “L’Acadèmia Melva: una escola, un mestre, un record”  i l’acompanyament d’un PowerPoint elaborat amb fotografies de l’època, la Laura va impartir una magistral classe d’història. La personalitat d’en Rafel Martínez, fundador de l’escola, un mestre republicà, depurat a la postguerra i represaliat pel franquisme; la fundació de l’Acadèmia Melva als anys ‘40, primer a Can Nelo  i més tard a la nova construcció del Camí Ral, i la particular metodologia pedagògica imposada per les directrius del nacionalcatolicisme, foren el contingut de la conferència explicat d’una forma amena i didàctica que va merèixer l’aprovació unànime del públic assistent. En l’epíleg, quatre exalumnes van fer reviure unes anècdotes personals de la seva estada a l’acadèmia.

L’entrega de las cartilles d’escolaritat fou una idea d’en Rafel Planas i Gallart, membre del Cercle d’Història de Tordera, el qual va portar personalment tota la tasca de la seva organització. Tot un any de treball, més de quatre-centes trucades telefòniques, dotzenes d’entrevistes i recerques per Internet, foren necessàries per a reunir una vuitantena d’exalumnes a la sala. L’entrega de les cartilles es va fer en tres temps: primer els més antics, els que havien anat a Can Nelo; a continuació els exalumnes del Camí Ral, i per últim als familiars dels exalumnes que ja no son vius. Aquesta última entrega fou particularment emotiva i colpidora, i es palpava en l’ambient la càrrega anímica continguda per part dels familiars i la persona que els lliurava la cartilla.

L’acte fou molt elogiat pel públic assistent i tan la Laura com en Rafel van rebre moltes felicitacions.













Imatges: Francesc Pasqual - Fotògraf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada