diumenge, 28 d’octubre del 2012

Nova conferència: El pont de ferro de Tordera, a càrrec de Josep Massagué i Puig




Instantània de la conferència

Aquest passat divendres 19 d’octubre va tenir lloc la tercera de les cinc conferències que el Cercle d’Història de Tordera ha preparat per celebrar el seu desè aniversari.
Amb molta afluència de públic va iniciar-se aquesta a l’Auditori del Teatre Clavé a càrrec de l’investigador torderenc i membre del Cercle Josep Massagué i Puig, el qual va tractar la construcció i evolució al llarg del temps d’un element emblemàtic per a la població: el pont de ferro de Tordera. El pont va caure en diferents ocasions degut a diverses riuades. 


En Josep Massagué a la dreta, junt amb la família Torner. El Sr. Torner va col·laborar fa més de quaranta anys en la reconstrucció del pont en motiu de les riuades dels anys 60. En la imatge, mostrant-los els plànols.

Massagué, ajudant-se de còpies dels antics plànols i de diverses imatges antigues del pont i de les seves reconstruccions va explicar que el primer fou inaugurat l’agost del 1897, format per 10 pilars tots de ferro, que cauria per la riuada del novembre del mateix any. Posteriorment fou reconstruït el 1898 i inaugurat el 1899. En ell va mostrar la combinació dels pilars de ferro amb un de pedra. Aquest pont va durar 70 anys, però va sofrir diverses reconstruccions per riuades. L’ últim pont de ferro es va refermar amb pilars de formigó que el feien més fort, però tot i això va caure al 1969.


Reconstrucció del pont de ferro als anys 60. En la imatge es pot veure el Sr. Torner, a la dreta, enfilat reconstruint un tram.

Al 2007 l’Ajuntament de Tordera va inaugurar un pont nou, en memòria d’aquell que havia portat tants records als torderencs. Massagué va cloure l’acte amb una recopilació d’originals i divertides anècdotes, recordades per molts dels assistents.

Per conèixer els continguts d’aquesta conferència volem comentar que serà recollida en una propera publicació del Cercle: Tordera, història d’un poble,  vol. III. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada